Nyheter

BNP Paribas AM avslöjar planer på att flytta sina ETFer till Irland

Publicerad

den

BNP Paribas Asset Management (BNPP AM) planerar att flytta sina ETFer till Irland för att ”konkurrera” med andra ETF-emittenter i Europa. Den franska kapitalförvaltaren väntar för närvarande på godkännande från Central Bank of Ireland men förväntar sig att processen ska vara ”snabb”.

Företaget har för närvarande ett 108 starkt ETF-sortiment i Frankrike och Luxemburg.

Lorraine Sereyjol-Garros, global chef för ETF och indexförsäljning på BNPP AM, att anledningen till detta steg är att irländskt hemmahörande ETFer har en skattefördel när de erbjuder exponering mot amerikanska och globala aktier.

Amerikanska aktie-ETFer med hemvist i Irland har en källskatt på 15 procent på utdelningar jämfört med 30 procent för ETFer med hemvist i Luxemburg och andra europeiska jurisdiktioner.

Som Irish Funds Industry Association sa: ”Irland har ett brett nätverk av dubbelskatteavtal som spänner över 70 länder i EU, Mellanöstern, Asien och Amerika.

”Fördragslättnader enligt skatteavtalet mellan Irland och USA kan vara tillgängliga för en ETF beroende på fakta och omständigheter, vilket resulterar i en källskatt på 15 procent netto på amerikanska utdelningsinkomster.” Detta är också fallet för globala aktier där USA står för en betydande del – 68 procent av MSCI World-index – av marknaden.

”För att kunna konkurrera med andra leverantörer och vara attraktiva för investerare måste vi ha ett irländskt kollektivt kapitalförvaltningsföretag för att erbjuda amerikanska och globala aktier” tillade Sereyjol-Garros.

Ett liknande beslut fattades av Amundi i maj förra året när det började placera segment av sitt ETF-sortiment i Irland. Europas största kapitalförvaltare har sedan dess lanserat 13 ETFer på plattformen.

Förra året var enastående 12 månader för BNPP AM som blev den åttonde största ETF-emittenten i Europa efter att inflöden på 4,7 miljarder euro ökade dess förvaltade tillgångar (AUM) till 26 miljarder euro, enligt uppgifter från Bloomberg Intelligence.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version