Nyheter

BlackRock, Amundi och HSBC AM stoppar handeln på turkiska fonder efter jordbävningen

Publicerad

den

BlackRock, Amundi och HSBC Asset Management har stoppat handeln med primärmarknaden på sina turkiska fonder då landets aktiemarknad avbröt handeln efter de förödande jordbävningarna som drabbade Turkiet och Syrien i måndags.

Mer än 20 000 människor är kända för att ha dött i Turkiet och grannlandet Syrien efter de två jordbävningarna som fick tusentals byggnader att kollapsa.

Borsa Istanbul implementerade en marknadsomfattande strömbrytare nästan omedelbart efter öppningen den 8 februari då indexet sjönk med 7 procent och snabbt följdes av ett tillkännagivande att börsen skulle förbli stängd till den 15 februari.

Den turkiska aktiemarknaden var 16 procent ned från fredagen nära tidpunkten för avstängningen på onsdagen.

BlackRock sa att dess iShares MSCI Turkey UCITS ETF (IQQ5) är stängd för skapande och inlösen den 9 och 10 februari.

Kapitalförvaltaren sa att den inte officiellt avbröt handeln utan istället utfärdade en ”icke-handelsdag”, ofta reserverad för helgdagar, efter avstängningen av den turkiska börsen.

”iShares ETFer med Turkietexponering fortsätter att tillhandahålla prisupptäckt och likviditet till investerare på andrahandsmarknaden,” tillade BlackRock.

Amundi sa att skapelser och inlösen i dess Lyxor MSCI Turkey UCITS ETF (LTUR) var ”begränsade” tills avstängningen hävdes.

”Handeln i LTUR på andrahandsmarknaden har inte avbrutits, och ETFen förblir för närvarande handlas över de reglerade marknaderna där den är upptagen till handel”, sa en talesman för Amundi.

HSBC AM meddelade också att de hade avbrutit handeln med primärmarknaden i HSBC MSCI Turkey UCITS ETF (H4ZK) efter att Borsa Istanbul meddelade att de stoppade handeln med aktier.

Det följer på en kort avstängning av H4ZK på måndagen efter att en separat marknadsövergripande strömbrytare implementerades på morgonen den 7 februari.

Turkiska aktier har fallit i onåd hos investerare de senaste åren, men landets aktiemarknad såg betydande uppgångar 2022 när lokala privatinvesterare hällde ut sina besparingar på marknaden.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version