Nyheter

Betalar alla ETFer utdelning?

Publicerad

den

Börshandlade fonder (ETF:er) betalar ut hela utdelningen som följer med aktierna i fonderna. För att göra detta betalar de flesta ETFer ut utdelningar årsvis, halvårsvis eller kvartalsvis genom att hålla all utdelning som betalas av underliggande aktier under kvartalet och sedan betala ut dem till aktieägarna proportionellt. De betalas vanligtvis antingen kontant eller i form av ytterligare aktier i ETF. Betalar alla ETFer utdelning?

Hur utdelningar fördelas

Om det finns 100 aktier utestående i en ETF, och en investerare äger 10 aktier i denna ETF, skulle han äga rätten till 10 procent av den totala utdelning som ETFen tjänar. Om ETF består av fem utdelningsbetalande underliggande aktier skulle det totala beloppet för dessa kvartalsvisa utdelningar placeras i en pool och distribueras till aktieägare i denna ETF per aktie.

Om de fem utdelningsbetalande aktierna var och en betalade en kvartalsvis utdelning på en dollar, och ETF ägde 10 aktier av varje utdelningsbetalande aktie, skulle den totala utdelningen som ETF tjänat upp vara 50 dollar per kvartal. ETFen skulle dela ut dessa 50 dollar till ETFens ägare. Investeraren som ägde 10 aktier i ETF skulle tjäna en kvartalsvis utdelning på 5 dollar eftersom han äger 10 procent av ETFen och har rätt till 10 procent av den totala utdelningen.

De flesta ETF i USA hänger på utdelningen från de olika underliggande värdepappren och betalar sedan till investeraren en gång i kvartalet, antingen i form av kontanter eller fler aktier i ETF. I Europa är både halvårsvisa och kvartalsvisa utdelningar vanligt förekommande.

Två typer av utdelningar som en ETF kan betala ut

Det finns två typer av utdelningar som en amerikansk ETF kan betala ut till investerare: kvalificerad utdelning och icke-kvalificerad. Skattekonsekvenserna för de två typerna av utdelning skiljer sig avsevärt åt.

Kvalificerad utdelning berättigar till långsiktiga realisationsvinster, och den underliggande aktien måste hållas längre än 60 dagar före ex-utdelningsdatumet.

Icke-kvalificerad utdelning beskattas enligt investerarens vanliga inkomstskattesats. Det totala beloppet för icke-kvalificerade utdelningar som innehas av en ETF är lika med det totala utdelningsbeloppet minus det totala beloppet för utdelning som behandlas som kvalificerad utdelning.

Måste en ETF betala utdelningar?

Amerikanska ETF -emittenter är skyldiga att betala ut utdelning som samlats in från värdepapper som innehas i deras fonder. Hur de väljer att fördela medlen är dock upp till den enskilda emittenten. Intäkterna från dessa utdelningar kan betalas till investerare i form av antingen en kontantutdelning eller en återinvestering i ytterligare aktier (fraktioner) i ETFen.

I Europa är det möjligt för ETF –emittenterna att låta sina börshandlade fonder vara ackumulerande, det vill säga att de låter utdelningen återinvesteras.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version