Nyheter

AXA IM går in på den europeiska marknaden med aktivt utbud

Publicerad

den

AXA IM, eller som bolaget egentligen heter, Axa Investment Managers har gjort sitt efterlängtade inträde på den europeiska ETF-marknaden med lanseringen av en ny plattform med fokus på aktiva tematiska ETFer.

Den franska kapitalförvaltaren, som har blivit hett tipsad att komma in på marknaden sedan den utsåg Brieuc Louchard till chef för kapitalmarknaderna i mars, sa att den kommer att starta sin ETF-resa med lanseringen av två strategier som riktar in sig på biologisk mångfald och klimatet.

Den aktivt förvaltade AXA IM ACT Biodiversity Equity UCITS ETF (ABIU) kommer att noteras idag på Deutsche Boerse medan AXA IM ACT Climate Equity UCITS ETF kommer att följa ”om ett par veckor”, berättade Hans Stoter, global chef för AXA IM Core.

Båda ETFerna kommer att jämföras med MSCI AC World Total Return Net-index och har totalkostnadskvoter (TER) på 0,70 %. ABIU kommer att anpassa fyra av FNs mål för hållbar utveckling; rent vatten och sanitet, ansvarsfull konsumtion och produktion, liv under vattnet och liv på land.

Både biodiversitetsfonden och klimatfonden kommer att märkas enligt artikel 9 enligt förordningen om hållbar finansiell informationsgivning (SFDR). AXA IM beskrev produkterna som effekt-ETFer, genom att de har det dubbla målet att leverera långsiktig ekonomisk tillväxt och en positiv mätbar påverkan på miljön.

Företaget lade till att ETF-sortimentet kommer att utnyttja sitt befintliga portföljförvaltningsteam för att välja aktier för varje strategi.

I en kommentar till lanseringen av sin nya plattform sa Stoter att utvecklingen av ETFerna betyder att det är det lämpliga tillfället att gå in på marknaden.

”Med ETF-marknaden som nu utvecklas bortom vad som historiskt har varit passiv indexering till mer anpassad indexspårning, och nu aktiva investeringsstrategier. För oss är det det lägsta tillfället att ta med aktiva strategier i en ETF-omslag till vår kundbas”, fortsatte han.

”Vi tar våra investeringsstrategier, särskilt de med stort fokus på ansvarsfulla investeringar, och introducerar dem för vår köparbas som är intresserade av fördelarna med ETF:er.”

Han tillade att ETF-omslagets förbättrade likviditet och transparens gör det till ett attraktivt förslag att sitta åt sidan av företagets fonderbjudande.

Aktiva ETFer är ett växande område på den europeiska ETF-marknaden, med JP Morgan Asset Management, Fidelity och Invesco som alla utökar sina aktiva sortiment i år. Enligt Bloomberg Intelligence finns det för närvarande 45 aktiva ETFer i Europa som rymmer 15,8 miljarder dollar av tillgångar under förvaltning (AUM), även om detta växer snabbt.

Marco Morelli, verkställande styrelseordförande för AXA IM, tillade: ”För att möta de förändrade kraven från investerare måste vi fortsätta att förnya och förbättra vårt investeringserbjudande, och genom lanseringen av denna nya plattform gör vi detta genom att kombinera vår aktiva investeringsinsikt med flexibiliteten av en ETF.

”Med stöd från AXA och utnyttjande av våra viktigaste styrkor, främst inom aktiv förvaltning och ansvarsfulla investeringsstrategier, kommer denna plattform att komplettera vårt befintliga fondutbud samtidigt som den svarar på kundernas efterfrågan på ETF-strukturerade instrument.”

I juni gav AXA IM sin största hint hittills om att det skulle gå in i ETF-utrymmet efter att det sa att ETF-omslaget skulle vara ”attraktivt” för sina kunder. I verkligheten hade den franska kapitalförvaltarens ETF-förslag varit ett år på väg.

”Vi identifierade den strategiska möjligheten för ungefär ett år sedan och började planera vår plattform. Vi ville väcka det till liv själva och ha full kontroll över vad vi gör och hur vi gör det, sa Stoter.

AXA IM sa att sortimentet initialt inte kommer att registreras i Storbritannien medan det ”bedömer efterfrågan på aktivt hanterade ETF-strategier”.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version