Nyheter

Australiensiska aktier rusar på optimism över återupptagande av ekonomi

Publicerad

den

Australiens landsspecifika börshandlade fonder var bland de ledande områdena på marknaderna på måndag, eftersom investerare blev optimistiska när det gäller att lindra avstängningsbegränsningar och vadslagningar att Reserve Bank of Australia kunde vidta mer aggressiva åtgärder.

IShares MSCI Australia ETF (NYSEArca: EWA) var bland de bäst presterande icke-hävstångsfonderna på måndagen och steg 4,5%. De australiensiska marknaderna samlades på måndag på ytterligare lättnader av pandemiinducerade åtgärder för avstängning, tillsammans med vinster inom gruvsektorn på grund av förbättrade råvarupriser, rapporterar Reuters.

Flera australiska stater fortsatte att återställa sociala distansieringsrestriktioner, vilket hjälpte restauranger att vara värd för fler människor och låta offentliga attraktioner öppnas igen.

Australiska aktier stärktes tillsammans med de asiatiska marknaderna

Australiska aktier stärktes också vid sidan av de asiatiska marknaderna efter att president Donald Trump avstod från att ta en aggressiv hållning mot Kina som svar på den nya värdepapperslag som infördes Hong Kong.

”Efter att ha förhandlat fram några potentiellt djupa politiska gropar, och med en massa data som tyder på att Covid-19-återhämtningen för närvarande är på rätt väg, ligger momentum tydligt hos toppvirushandeln när veckan börjar”, berättade Oanda-analytiker Jeffrey Halley för BusinessInsider.

Ser vi framåt kommer handlare att titta på Reserve Bank of Australias policymöte på tisdag, men marknaderna förväntar sig inga stora överraskningar. Så sent som förra veckan sa RBA-guvernören Philip Lowe att det var högst osannolikt att banken skulle följa andra utvecklade ekonomiers väg för att sänka räntorna under noll.

Men vissa hävdar att centralbanken bör överväga planer på att ta räntorna till noll i ett försök att stärka ekonomin. Westpacs huvudekonom Bill Evans hävdade att negativa räntor skulle göra det möjligt för landets stora banker att sänka utlåningsräntorna, vilket skulle göra det möjligt för företag och hypoteksinnehavare att låna till extremt låga kostnader, rapporterar Sydney Morning Herald. Den mer aggressiva penningpolitiken skulle också ta pressen från den australiska dollarn, som har nått sin högsta nivå sedan mars.

”Ett allvarligt fall kan göras för RBA att överväga ytterligare nedskärningar och komma in i negativt territorium för kontanträntan om det blir uppenbart att ekonomin försämras ännu mer än vad som för närvarande förväntas”, sa Evans till Sydney Morning Herald. ”En liten öppen ekonomi med betydande utländska skulder skulle säkert se en avsevärd förbättring av valutans konkurrenskraft med ytterligare räntesänkningar när andra större marknader är förankrade i sina effektiva lägre gränser.”

1 kommentar

Populära

Exit mobile version