Nyheter

Årets bästa landsspecifika ETF:er i Coronans spår

Publicerad

den

Årets bästa landspecifika ETF:er har alla hanterat Coronan utmärkt. De fem bästa ETF:erna hittills i år har en sak gemensamt: De verkar klara sig relativt bra under Covid-krisen. Naturligtvis har pandemin dominerat marknaderna hela året. På måndag tog amerikanska aktier ett dyk då fallen i USA fortsatte att öka kraftigt. Medan USA och en stor del av Europa igen kämpar med en återuppvägande kris, är de fem bästa länderna när det gäller årets avkastning mycket mer stabila. Det tyder på att information och krishantering är en förutsättning för ekonomisk tillväxt.

De fem enligt Seeking Alpha’s ETF Tracker:

Danmark (BATS: EDEN)

Kina (NYSEARCA: GXC)

Taiwan (NYSEARCA: EWT)

Sverige (NYSEARCA: EWD) och

Sydkorea (NYSEARCA: EWY).

Som grupp har de ett antal dödsfall per capita på grund av Covid på 14,3, enligt uppgifter från Johns Hopkins Coronavirus Resource Center. Det jämförs med 68,8 för USA.

Ländernas agerande varierade kraftigt. Kina, som såg de första utbrotten, svarade med stränga låsningsåtgärder. Taiwan och Sydkorea genomförde stränga test- och spårningsåtgärder initialt.

Danmark lyckades med en relativt låg infektions- och dödsfrekvens och var bland de europeiska länderna som först delvis öppnade sin ekonomi igen. Sveriges minimalistiska tillvägagångssätt kritiserades för att leda till ett relativt högt antal dödsfall per capita. Under de senaste månaderna rapporterade landet dock små dagliga dödstal.

När det gäller värderingar värderas endast Danmark högre än sina amerikanska motsvarigheter. IShares MSCI Denmark Capped ETF (EDEN) handlas till 28x terminsresultat, jämfört med 26x för S&P 500 och 22x för iShares MSCI USA ETF (NYSEARCA: EUSA). IShares MSCI South Korea Capped ETF (EWY) är den billigaste börshandlade fonden, med en multipel på 16.

Som förväntat tenderar de största innehaven i de flesta ETF att vara representativa branscher. Danmarks EDEN räknar industriella och förnybara energitillverkare som Novo Nordisk och Vestas Wind Systems bland sina bästa innehav. Telekomutrustningstillverkaren Ericsson och bilföretaget Volvo är bland de största innehaven för Sveriges EWD.

Kina, Taiwan och Sydkorea är tungt teknologiska. De räknar Alibaba Group, Taiwan Semiconductor och Samsung Electronics som sina största innehav. Trots att det spänner över en mängd olika värderingar och branscher är en post årets bäst presterande ETF-aktie i landet något av ett grepp om Covid-krisen.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version