Nyheter

Är Indonesien bättre än vad dess aktiemarknad antyder?

Publicerad

den

Indonesiska aktier, liksom resten av världen, drabbades bland de ekonomiska effekterna av Covid-19. Med tanke på dess relativa storlek fungerar emellertid aktiemarknaden som en pålitlig indikator på den totala ekonomin?

James Guild noterade i The Diplomat att ”börsen kan slå under sin vikt, i förhållande till storleken på Indonesiens ekonomi, har den ökat snabbt och listat 147 nya börsnoterade företag under de senaste fem åren och nådde 55 000 aktiva dagliga investerare under 2019. Obligationsmarknaden har också tagit fart, med volymen statsobligationer ökat med 37,8 procent och företagsobligationer med 18,6 procent från 2018 till 2019. Detta hände inte i ett vakuum utan är en del av en större vision för ekonomin. När president Joko “Jokowi” Widodo tillträdde 2014, satsade han på innovativa sätt att finansiera sina expansiva infrastrukturplaner. ”

Få exponering i Indonesien genom ETF:er

Börshandlade fondinvesterare (ETF) som känner av en möjlighet kan titta på VanEck Vectors Indonesia Index ETF (IDX). IDX strävar efter att replikera så nära som möjligt, före avgifter och utgifter, pris- och avkastningsprestanda för MVIS® Indonesia Index.

Fonden investerar normalt minst 80% av dess totala tillgångar i värdepapper som utgör fondens jämförelseindex. Indexet inkluderar värdepapper från indonesiska företag. Ett företag anses i allmänhet vara ett indonesiskt företag om det är registrerat i Indonesien eller är registrerat utanför Indonesien men har minst 50% av sina intäkter/relaterade tillgångar i Indonesien. Sådana företag kan inkludera små och medelstora företag.

Under tiden har de ekonomiska trösklarna i Indonesien återspeglats i motsvarande ETF, såsom iShares MSCI Indonesia ETF (EIDO). EIDO försöker spåra investeringsresultaten för MSCI Indonesia IMI 25/50 Index.

Fonden kommer i allmänhet att investera minst 90% av sina tillgångar i de underliggande indexens värdepapper och i investeringar som har ekonomiska egenskaper som är väsentligen identiska med det underliggande indexets värdepapper. Indexet är utformat för att mäta utvecklingen för de stora, medelstora och små kapitaliseringssegmenten på den indonesiska aktiemarknaden.

Investerare som vill ha bred exponering mot EM kan titta på fonder som Vanguard FTSE Emerging Markets ETF (NYSEArca: VWO). VWO använder en strategi för indexering av investeringar som är utformad för att spåra resultatet för FTSE Emerging Markets All Cap China A Inclusion Index. Det investerar genom att sampla indexet, vilket innebär att det innehar en brett diversifierad samling av värdepapper som totalt sett approximerar indexet när det gäller nyckelegenskaper.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version