Nyheter

Är gratis ETF-portföljstrategier verkligen gratis?

Publicerad

den

En av de senaste utvecklingen på ETF-marknaden som tagit råd från rådgivare är så kallade fria ETF-portföljer. Är gratis ETF-portföljstrategier verkligen gratis?

Hård konkurrens och avgifter ger medvetna investerare

Mot bakgrund av hård konkurrens och mer avgiftsmedvetna investerare skapade många ETF-emittenter ETF-portföljstrategier med egna egna börshandlade fonder och erbjöd dem gratis till placerare. På ytan låter det som en bra sak för investerare eftersom de bidrar till att sänka investeringskostnaderna. Men om du tittar närmare på konceptet är det inte klart om det finns kostnadsbesparingar med att använda kostnadsfria ETF-portföljstrategier.

Tabell 1 jämför avgifterna för tre olika ETF-portföljer. Portfölj A är en typisk portfölj skapad av ETF-strateger. Normalt använder ETF-strateger de mest likvida och billigaste passiva börshandlade fonderna för att skapa ETF-portföljer, varav de flesta är dynamiska och taktiska. Beroende på hur aktiv portföljerna hanteras varierar avgifterna för ETF-portföljerna.

Tre olika exempel

I detta exempel antar vi att ETF-strategen tar 30 bps för en total portföljlösning, då är den totala avgiften inklusive kostnaderna för de underliggande ETF: erna (antagande 15 bps) 45 bps.

Portfölj B är en gratis ETF-portfölj skapad av ETF-emittenter. Beroende på bredden på de börshandlade fonder som de utfärdar använder ETF-emittenter normalt en kombination av passiva ETFer och deras egna aktiva börshandlade fonder. Precis som aktiva fonder har aktiva aktiva börshandlade fonder höga kostnader. I Portfölj B antar vi att den aktiva proprietära ETFen kostar 100 bps, då är den totala avgiften 58 bps, vilket är mycket högre än Portfölj A, även om det inte finns någon extra strategistavgift.

Portfölj C är en annan typ av fri ETF-portfölj. De största ETF-emittenterna erbjuder ofta ETF-portföljstrategier med egna passiva börshandlade fonder utan extra kostnad. I detta exempel är portföljens totala avgift 15 bps, den lägsta bland tre portföljer. Denna typ av portfölj följer emellertid typiskt en passiv strategisk tillgångsallokeringsmetod utan någon aktiv förvaltning. Rådgivare kan tillämpa en kärna/satellit-strategi för att hantera kundkonton genom att använda denna portfölj som kärnhållande och andra aktiva/taktiska ETF-portföljer som satelliter för att förbättra avkastningen eller/och minska risken.

De proprietära ETF-erna som används i den fria portföljen B och C kanske dessutom inte är de bästa i kategorin för sin tillgångsklass eller investeringsstil. I många fall finns det substitut som förvaltas av andra företag som kan ha bättre resultatutveckling, lägre utgifter eller högre likviditet.

Tabell 1: Avgiftsjämförelse för tre hypotetiska ETF portföljer *

 Portfölj A Portfölj B Portfölj C  
 ViktAvgift (Basis Points)ViktAvgift (Basis Points)ViktViktAvgift (Basis Points)
Passiv ETF100%1550%15100%100%15
Aktiv ETF0%10050%1000%0%0
Avgift 30 0  0
Total 45 58  15

* Obs! Avgifterna i tabellen är endast avsedda för illustration och representerar inte de faktiska avgifterna.

Förvaltningsavgifter för ETF-strategier har alltid varit ett förvirrande problem för många rådgivare. Vi kommer att försöka ge en ram här. Morningstar spårade 1 180 strategier från 182 företag med totala tillgångar på 123 miljarder dollar till december 2017. ETF-strategierna varierade i investeringsuniversum, tillgångsbredd, portföljimplementering eller ETF-exponeringstyp.

Även om det är utmanande att ha ett enhetligt prisramverk, bör den grundläggande affärsprincipen gälla här. Förvaltningsavgifter ska stå i proportion till det värde som förvaltaren erbjuder eller avser att erbjuda. På så sätt tar taktiska ETF-strategier ut de högsta avgifterna eftersom de avser att överträffa de strategiska portföljerna och/eller bidra till att minska den totala portföljrisken. Strategiska ETF-portföljer ska ta ut den lägsta avgiften eftersom de inte avser att generera mer avkastning eller minska portföljrisken.

Hybridstrategierna som är kombinationer av de strategiska och taktiska komponenterna bör ladda upp något däremellan. Tabell 2 illustrerar en enhetlig ram för hur ETF-strategierna bör prissättas med ett exempel.

Tabell 2: En prissättningsram för ETF-portföljer*

 Strategisk ETF Portfölj Hybrid ETF Portfölj Taktisk ETF Portfölj 
 ViktAvgifter (Basis Points)ViktAvgifter (Basis Points)ViktAvgifter (Basis Points)
Strategiska komponenter100%1050%100%10
Taktiska komponenter0%10050%100100%100
Totalt 10 55 100

* Obs: Avgifterna i tabellen ovan är endast avsedda för illustration och representerar inte de faktiska avgifterna för cheferna.

Är gratis ETF-portföljstrategier är verkligen värda det?

Sammanfattningsvis bör rådgivare, när de utvärderar utgifterna för portföljstrategier med börshandlade fonder, överväga den totala avgiften, inklusive både ETF-förvaltningen och de underliggande ETFerna. Några av de fria ETF-portföljerna, särskilt de med egna aktiva ETF, kan vara dyrare. För det andra bör rådgivare betala ETF-strateger beroende på hur mycket potentiellt extra värde strategierna kan addera till kundens portföljer. För en strategisk passiv ETF-portfölj kan rådgivare enkelt skapa det själv och borde inte betala mycket. För en taktisk ETF-portfölj bör rådgivare betala mer eftersom det finns en potentiell fördel att öka avkastningen och/eller minska riskerna.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version