Nyheter

Är det dags för råvarorna att vända upp igen?

Publicerad

den

Är det dags för råvarorna att vända upp igen? Vi ser hur fler och fler investerare åter ger sig in på råvarumarknaderna, både genom att köpa råvaror direkt men också de börshandlade fonder som replikerar avkastningen av dessa. De gör detta som en direkt effekt av en globalt starkare ekonomi, en svagare dollar och låga priser, något som tillsammans lockar till bottenfiske.

Under den senaste månaden har Powershares DB Commodity Index Tracking Fund (NYSEArca: DBC) ökat med 3,8 procent, iPath Dow Jones-UBS Commodity Index Total Return ETN (NYSEArca: DJP) stigit med 2,2 procent och iShares GSCI Commodity-Indexed Trust (NYSEArca: GSG) gett sina ägare en värdeökning om 7,3 procent.

De stigande oljepriserna lyfter hela denna tillgångsklass, tillsammans med återhämtningar för koppar, socker, guld och andra typer av insatsråvaror.

Energirelaterade råvaror har vanligen den största vikten i en bred råvaru-ETF

Under den senaste månaden har United States Oil Fund (NYSEArca: USO) stigit med 21,1 procent, iPath Dow Jones-UBS Sugar Total Return Sub-Index ETN (NYSEArca: SGG), med 1,2 procent och SPDR Gold Shares (NYSEArca: GLD) har ökat med 1,0 procent. Energirelaterade råvaror har vanligen den största vikten i en bred råvaru-ETF. I DBC har Brent 12,4 procents vikt, vilket även heating oil, RBOB och light crude har. Naturgas svarar för 5,5 procent. I DJP har Brent en vikt om 8,5 procent, naturgas om 8,3 procent, WTI 8,2 procent och blyfri bensin 5,2 procent och heating oil 4,3 procent.

Vissa institutionella investerare ser en möjlighet på råvarumarknaden efter de kraftiga utförsäljningarna i denna tillgångsklass under 2014, något som gör att det möjligt att köpa råvaror till priser som är mycket nära bottennivåerna. Samtidigt finner många investerare att det är hoppfullt att det sker stimulanser i Europa och att den amerikanska tillväxten upprätthålls. Till exempel har oljan varit bland de mest populära råvarorna under senare tid. Samtidigt har flera förvaltare siktat in sig på kopparn som nyligen bottnat ut. En fortsatt global återhämtning som drivs av en stark tillväxt i USA och en återhämtning i Eurozonen samtidigt som dollarns uppgång mot andra valutor tar en paus kan bidra till att råvarorna blir årets vinnare.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version