Nyheter

Antal börshandlade fonder över hela världen

Publicerad

den

Antalet börshandlade fonder (ETF) över hela världen växte markant under perioden 2003 till 2022. Det fanns 8 754 ETFer globalt 2022, jämfört med de 276 stycken som fanns 2003. Från och med 2022 förvaltade ETFer över hela världen tillgångar upp till nästan 10 biljoner USD.

Vad är ETFer?

Börshandlade fonder (ETF) har varit tillgängliga på finansmarknaderna sedan början av 1990-talet. De är en av huvudtyperna av investeringsfonder, vid sidan av fonder, försäkringsfonder, pensionsfonder, fastighetsfonder, hedgefonder eller private equity-fonder. Den huvudsakliga egenskapen som skiljer börshandlade fonder från andra investeringsfonder är att de alltid handlas på en börs (som vanliga aktier) och deras pris bestäms genom köp- och försäljningstransaktioner.

Spåra aktieindex

Huvudsyftet med ETFer är att replikera resultatet för ett index eller ett givet finansiellt instrument, snarare än att överträffa det. Till exempel kan en investerare som vill uppnå samma resultat som Dow Jones Industrial Average-index investera i DJIA ETF.

Vissa av ETFerna tillåter också spårning av motsatsen till indexprestanda – om en investerare tror att priset på silver kommer att sjunka kan han köpa aktierna i en omvänd silver ETF för att tjäna pengar på fallande silverpriser.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version