Nyheter

Analys av ETF-landskapet på produktnivå

Publicerad

den

Det fanns 3 478 produkter i ETF-landskapet, i alla fall som är listade i Lipper-databasen i slutet av december 2022. 1 856 av produkterna var så kallade primära aktieklasser som representerar ETF-portföljen, medan 1 622 var så kallade bekvämlighetsandelsklasser – till exempel underaktieklasser av en ETF-portfölj som har en ytterligare funktion jämfört med den primära andelsklassen, såsom en valör i en annan valuta eller en valutasäkring, etc.

Eftersom den primära andelsklassen representerar respektive ETF baseras följande analys endast på primärval.

Den stora majoriteten av ETFer i Europa är aktie-ETFer (1 295), följt av obligations-ETFer (429), råvaru-ETFer (52), alternativa UCITS-ETFer (51), ETFer med blandade tillgångar (17), penningmarknads-ETFer (11) , och ”andra” ETFer (1).

Marknadsandelar för ETFer (primära andelsklasser) efter tillgångstyp (31 december 2022)

Källa: Refinitiv Lipper

Eftersom klassificeringen av fondprodukter i Europa enligt Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) har blivit föremål för förändring efter lanseringen av de regulatoriska tekniska standarderna (RTS) under fjärde kvartalet 2022, kan man vara nyfiken på om det finns några ETFer kvar enligt artikel 9 i SFDR.

Som sagt, majoriteten av ETFer i den europeiska ETF-branschen (1 275) klassificerades under artikel 6, medan 501 ETFer klassificerades under artikel 8, och 62 under artikel 9 i SFDR. De återstående 18 ETFerna hade ingen klassificering enligt SFDR, vilket var att vänta eftersom denna rapport täcker alla ETFer i Europa och ETFer som inte är registrerade för försäljning i EU behöver inte följa SFDR.

Genom att titta på dessa siffror måste man komma ihåg att antalet ETFer som har klassificerats som artikel 9-kompatibla produkter var mycket högre före lanseringen av RTS, eftersom ETF-promotorerna var tvungna att omklassificera ett stort antal ETFer till RTS presenterade mycket striktare hållbarhetskriterier som fonder och ETFer måste uppfylla för att kunna tilldelas som artikel 8 eller 9-kompatibla produkter.

Marknadsandelar för ETFer (primära andelsklasser) av SFDR (31 december 2022)

Källa: Refinitiv Lipper

ETF-lanseringar och stängningar under loppet av 2022

Eftersom 2022 var ännu ett framgångsrikt år för den europeiska ETF-branschen var det inte förvånande att det totala antalet ETFer tillgängliga för europeiska investerare ökade under loppet av 2022.

Mer detaljerat lanserade europeiska ETF-promotorer 374 nya produkter (alla andelsklasser) under loppet av 2022, medan 41 ETFer slogs samman eller avvecklades. 184 av de 374 nya produkterna var primära aktieklasser, medan övriga 190 var convenience-aktieklasser. Omvänt har 29 primära aktieklasser och 12 convenience-aktieklasser stängts under loppet av 2022.

För att använda samma metod för det totala antalet ETFer baseras följande analys endast på primära andelsklasser.

Majoriteten av dessa ETF-lanseringar var aktie-ETFer (150), följt av obligations-ETFer (33), medan en ny ETF var en alternativ UCITS-ETF.

ETF lanserar 2022 efter produkttyp

Källa: Refinitiv Lipper

När det gäller klassificeringar av SFDR, klassificerades endast 19 av de nylanserade ETFerna som artikel 9-kompatibla, medan den stora majoriteten av ETFerna som lanserades under loppet av 2022 (116) klassificerades som kompatibla med artikel 8 i SFDR.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version