Nyheter

Amundi byter index för japansk fond

Publicerad

den

Amundi har bytt index på sin japansk fond, deras Japan equity ETF till ett index som följer en Climate Transition Benchmark (CTB). I ett aktieägarmeddelande sa kapitalförvaltaren att Amundi Index MSCI Japan UCITS ETF (CJ1G) har gått från att spåra MSCI Daily Net Total Return Japan Euro till MSCI Japan ESG Broad CTB Select-index den 20 januari.

Som ett resultat av detta har ETF döpts om till Amundi MSCI Japan ESG Climate Net Zero Ambition CTB UCITS ETF (J1GR) med en total kostnadskvot (TER) på 0,45 %. J1GR har för närvarande 570 miljoner euro under förvaltning.

Det nya indexet följer japanska aktier med stora och medelstora bolag samtidigt som exponeringen mot ESG-faktorer maximeras och de CTB-krav som Europeiska Unionen ställer upp.

Indexet syftar till att minska den vägda genomsnittliga växthusgasintensiteten med 30 % jämfört med moderindexet samt använda en årlig dekarboniseringsgrad på 7 %. Den största exponeringen i indexet är Toyota Motor med en viktning på 4,9 %, följt av Sony (3,3 %), elektronikföretaget Keyence (2,6 %) och Mitsubishi (2,1 %).

ETFen är märkt artikel 8 enligt SFDR (Sustainable Finance Disclosure Regulation).

Det kommer efter att Amundi nedgraderade sitt Paris Aligned Benchmark (PAB) och CTB-intervall på 19 miljarder euro i november förra året.

Europas största kapitalförvaltare sa att de välkomnade förordningen men hänvisade till osäkerhet kring dess tillämpning, särskilt kring definitionen av ”hållbar”.

Företaget har slagit samman flera ETFer under de senaste månaderna eftersom det ser ut att uppnå stordriftsfördelar efter förvärvet av Lyxor i januari 2022.

I december förra året bytte kapitalförvaltaren till ett PAB-index på sin Lyxor ESG Euro Corporate Bond UCITS ETF och döpte om det till Amundi EUR Corporate Bond Climate Net Zero Ambition PAB UCITS ETF (LYEB).

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version