Nyheter

Amundi lanserar Europas första börshandlade fond med fokus på CAC 40 klimat

Publicerad

den

Amundi har samarbetat med Euronext, Science Based Targets-initiativet (SBTi) och icke-vinstdrivande CDP för att lansera Europas första börshandlade fond med fokus på CAC 40 klimat. Europas största kapitalförvaltare hjälpte till att utveckla CAC SBT 1,5°-indexet med Euronext som investerar i bolag i SBF 120, ett index som består av alla 40 aktier i CAC 40 och andra franska börsnoterade aktier.

För att ingå i CAC SBT 1,5°-index måste företag ha tydliga mål för att minska utsläppen av växthusgaser i linje med 1,5°C enligt SPTi.

Enligt Euronext har det typiska SBTi-godkända företaget minskat sina årliga Scope 1 och 2 utsläpp med 8,8 % sedan målen sattes. Indexet exkluderar också företag som bryter mot FN:s Global Compact-principer samt de som är involverade i okonventionell olja och gas, kol, kontroversiella vapen- och tobaksaktiviteter. Indexet är marknadsvärdesvikt och ombalanseras på kvartalsbasis.

Fannie Wurtz, chef för distribution och förmögenhetsdivision, passiva och alternativa affärslinjer på Amundi, sa att företaget planerar att lansera en ETF som replikerar detta nya index.

Wurtz tillade: ”Vi är övertygade om att kapitalförvaltare har en roll att spela för att hjälpa kanalisera investeringsflöden mot klimatomställningen och att ETFer i synnerhet, genom sin tillgängliga och transparenta karaktär, kan demokratisera tillgången till ansvarsfulla investeringar.”

Stéphane Boujnah, VD och styrelseordförande för Euronext, sa: ”Indexet följer aktieutvecklingen för företag som har satt upp tydliga och mätbara mål för att minska utsläppen av växthusgaser, validerade av SBTi.

”Lanseringen av detta index är en stark signal om övergången till ansvarsfulla investeringar.”

Luiz Amaral, VD för SBTi, avslutade: ”Vetenskapsbaserade mål gör det möjligt för företag att signalera att de menar allvar med att tackla klimatkrisen och investerare att se vilka företag som vidtar ambitiösa klimatåtgärder för företagen.”

I augusti 2021 samarbetade Euronext med Amundi för att skapa CAC 40 ESG-indexet som identifierar 40 franska aktier som får bäst resultat ur ett ESG-perspektiv.

Företaget bytte sedan det underliggande indexet på sin CAC 40 ETF till detta riktmärke och döpte om det till Amundi CAC 40 ESG UCITS ETF (GC40) i mars 2022.

Populära

Exit mobile version