Nyheter

Amerikanska delstaterna tar in 10 miljarder dollar från legal försäljning av cannabis

Publicerad

den

Skatteintäkter från legal försäljning av cannabis kan motivera andra stater att börja med legal försäljning av cannabis. Omsättningsskatter som samlats in av stater med lagliga cannabisprogram uppgick till 10,4 miljarder dollar i december sedan marknaden för vuxna för användning lanserades 2014 i Colorado och Washington State, enligt en studie av The Marijuana Policy Project.

En rapport som släpptes på torsdag av den branschvänliga gruppen sa att siffran på 10,4 miljarder dollar inkluderar mer än 3 miljarder dollar i omsättningsskatt som rapporterats 2021, hittills.

”Stater som har legaliserat cannabis för vuxna skördar betydande ekonomiska fördelar”, säger Karen O’Keefe, chef för statlig politik vid Marijuana Policy Project.

Skatteintäkterna hjälper till att finansiera utbildning, skolbyggen, tidig läskunnighet, offentliga bibliotek, beteendehälsa, alkohol- och drogbehandling, veterantjänster, naturvård, arbetsträning, kostnader för utplåning av fällande domar och återinvesteringar i samhället.

”I många fall distribueras intäkterna till välbehövliga offentliga tjänster och program, inklusive återinvestering i samhällen som förstördes av kriget mot droger,” sa O’Keefe. ”Detta står i skarp kontrast till förbudet mot [cannabis], som kostar skattebetalarna miljarder dollar varje år att genomdriva.”

Några exempel inkluderar 471,9 miljoner dollar för att förbättra det offentliga utbildningssystemet i Colorado och mer än 100 miljoner dollar i Kalifornien för samhälls- och ideella grupper som hjälper människor som påverkas av droglagar.

I Illinois har skatteintäkterna från cannabis överträffat intäkterna från spritskatter. Enligt uppgifter från staten genererade cannabisanvändning av vuxna cirka 193 miljoner dollar i skatteintäkter från juli till slutet av november, jämfört med cirka 141,3 miljoner dollar under samma period för försäljningsskatter för sprit, som inkluderar avgifter på öl, vin och sprit.

Illinois kanaliserar för närvarande 20 % av skatteintäkterna från vuxna som använder cannabis till mentalvårdstjänster samt 25 % av medlen till sitt program för Recover, Reinvest and Renew för att stödja lokala grupper som arbetar för att gynna missgynnade samhällen.

Tommy Mancuso, president och grundare av BAD Investment Co., som investerar i cannabisaktier genom sin B.A.D. ETF, sa att skatteintäkterna från legal cannabis skapar ett indirekt uppsving för branschen.

När andra stater ser att skatteintäkterna genereras, kan de vara mer benägna att godkänna legala cannabisföretag, vilket i sin tur kommer att öka storleken på verksamheten på stat-för-stat-basis, sa han.

Nyårsrea

Medan stater som Colorado, Washington State och Kalifornien ledde vägen för legal cannabisförsäljning för vuxna, fortsätter många andra stater som New Jersey, New York, Michigan, Montana och Oklahoma att öka sin användning av vuxna eller medicinska program. Illinois har kämpat med ofinansierade pensionsskulder och andra skatteproblem. ”Cannabis och spel är de två vägarna för stater att öka intäkterna,” sa Mancuso.

Skatteintäkter från cannabis kan också drivas av ett större utbud av produkter som cannabisinfunderade drycker såväl som ätbara varor, tillsammans med bredare konsumentacceptans för sådana produkter, sade han. När fler stater lanserar sina program kan det skapa en slutpunkt för legalisering på federal nivå, sa han.

Av detta och andra skäl sa Mancuso att han avsatt 10 % av B.A.D. ETF för cannabisaktier som Canopy Growtg, Aurora Cannabis, Tilray Inc.och Cronos Group Inc.

”Vi tror att det finns utrymme för tillväxt i cannabisområdet,” sa han. ”Det är fortfarande i början av inningen. Även om cannabisaktierna har varit under press, ville vi inkludera dem på grund av de positiva långsiktiga utsikterna.”

Handla CBSX ETF

HANetf The Medical Cannabis and Wellness UCITS ETF (CBSX ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Handla BLUM ETF

Rize Medical Cannabis and Life Sciences UCITS ETF (BLUM ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version