Nyheter

Aktier i energiföretagen fortsätter stiga

Publicerad

den

Energiaktierna, det vill säga oljeföretagen, går just nu för full gas efter att ha ökat med nästan 18 procent under det senaste kvartalet. Uppgången betyder emellertid inte att det är slut på vinsterna för sektorn, eller för den börshandlade fond, Energi Select Sector SPDR (NYSEArca: XLE) som investerar i denna typ av företag. Aktier i energiföretagen fortsätter stiga

I själva verket ser det ut som vissa aktörer satsar hårt på att det kommer en uppvärdering av de nedtryckta oljeföretagen. Oljepriset kan komma att dra kurserna för oljeaktierna men det är samtidigt noterbart att korrelationen mellan aktier och olja potentiellt försvagats i viss utsträckning, vilket kan ha gynnat vissa aktier när priset på råolja har backat. Att energisektorn återhämtar sig efter att ha handlats till den lägsta nivån på tretton (13) år, kan bero på att många investerare har omvärderat sin syn på sektorn. Många blankare har valt att stänga sina korta positioner helt.

Många korta säljare backat från mega-olja och stora energirelaterade företag inom tvåveckorsperiod som avslutades den 15 mars Reträtten leddes av en nedgång i blankningarna i Exxon Mobil Corp. (NYSE: XOM), världens största energiföretag, som minskade med 5,5 miljoner, eller 11 procent, till 46.400.000 aktier. Exxons aktiekurs har återhämtat sig något från en brutal utförsäljning och är upp nästan 8% hittills i år till 84 USD

De ETFer som satsar på oljepriset såg ett rally efter det att efter Ryssland och Saudiarabien har nått ett samförstånd att hålla produktionen stadigt inför OPEC-mötet i Doha, Qatar.

Flera seniora tjänstemän i flera av de oljeproducerande länderna var säkra på att Doha mötet skulle resultera i en produktionsfrysning, vilket skulle signalera att priserna har bottnat. Råoljepriset sjönk tidigare på spekulationer om att Saudiarabien skulle avstå från en produktionstopp och att Iran skulle fortsätta att öka exporten till pre-sanktionsnivåer. Men den plötsliga förändringen tog marknaden på sängen.
Vi har sett en hel återhämtning i råoljemarknaden och de underliggande aktierna inom energisektorn vilket tyder på att trenden kan fortsätta. Ett utbrott i en av branschens största aktier kan bana väg för hela utrymmet.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version