Nyheter

Aktiefond med fokus på Hong Kong stiger när investerare letar efter HK-noterade företag

Publicerad

den

Hongkongrelaterade börshandlade fonder dök upp på fredagen när institutionella investerare konverterade miljarder dollar i amerikanska börsnoterade kinesiska aktier till Hongkong-noterade aktier för att undvika potentiella sanktioner och uppmaningar att avnotera stora kinesiska företag.

På fredagen SPDR Solactive Hong Kong ETF (NYSEArca: ZHOK) med 1,2%, Franklin FTSE Hong Kong ETF (NYSEArca: FLHK) ökade med 0,9% och iShares MSCI Hong Kong ETF (NYSEArca: EWH) ökade med 1,3%.

Bland de aktier som lyfte Hongkongs marknader var Temasek Group Holdings Pte., Baillie Gifford & Co. och Matthews Asia där större aktieägarna har bytt positioner i den kinesiska e-handelsjätten Alibaba Group för att dra nytta av nya regler som underlättar bytet efter Alibabas notering i Hong Kong förra året, rapporterar Bloomberg. Många tillskrev geopolitiken som en viktig faktor för förändringen.

Byter från ADR till Hongkong-noterade aktier

”Många långsiktiga fondförvaltare, särskilt de vars fondförvaltare är baserade i Asien, byter eller överväger att byta från ADR till Hongkong-noterade aktier,” säger Nelson Yan, chef för offshore-kapitalmarknadsinvestering på CreditEase Wealth Management (Hong Kong) Ltd., till Bloomberg med hänvisning till amerikanska depåbevis. ”Efterfrågan på dessa tvistlösningar i USA är nu grumlad av politiken.”

Trump-administrationen har kritiserat kinesiska teknikföretag och har drivit några investerare bort från detta segment i ett försök att undvika potentiellt policyinducerat nedfall. Under tiden söker kinesiska företag fler dubbla noteringar i Hong Kong, vilket minskar likviditeten på aktier i New York.

Den ökade granskningen av amerikanska börsnoterade kinesiska företag har blivit ett fokus för många institutionella investerare sedan maj efter att senaten överväldigande godkände S.945, vilket skulle kunna hindra kinesiska företag från att notera på amerikanska börser. Den ökade godkännandeprocessen innefattar att kunna intyga att de inte är under kontroll av utländska regeringar och låta Public Company Accounting Oversight Board granska verksamheten.

”Plats spelar egentligen inte så mycket – det handlar om att få tillgång till likviditet och det handlar om att få tillgång till rätt prissättningsmekanism så vi fortsätter att ha en position i Alibaba både genom Hongkong-noteringen såväl som noteringen i USA” sade Matthews Asias ledande chef är Sharat Shroff tidigare till sina kunder.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version