Nyheter

AIPE ETF investerar i europeiska företagsobligationer

Publicerad

den

AXA IM Euro Credit PAB UCITS ETF EUR Acc (AIPE ETF), med ISIN-nummer IE000JBB8CR7, är en aktivt förvaltad börshandlad fond.

ETFen investerar i euro-denominerade företagsobligationer med investeringsgrad. Titelurvalet baseras på hållbarhetskriterier och en kvantitativ investeringsmodell. Titelurvalet baseras på hållbarhetskriterier och grundläggande egenskaper.

ETFes TER (total cost ratio) uppgår till 0,20 % p.a. AXA IM Euro Credit PAB UCITS ETF EUR Acc är den enda ETF som följer AXA IM Euro Credit PAB-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Ränteintäkterna (kupongerna) i ETF:n ackumuleras och återinvesteras i ETFen.

ETF lanserades den 11 juli 2023 och har sin hemvist i Irland.

Investeringsmål

Att eftersträva långsiktig kapitaltillväxt från en aktivt förvaltad portfölj av euronoterade företagsobligationer av högsta kvalitet och samtidigt upprätthålla en strategi för minskade koldioxidutsläpp i linje med koldioxidutsläppen från ICE BofA Euro Corporate Index Paris Aligned (Absolute Emissions) (jämförelseindexet).

Placeringsinriktning

Fonden är aktivt förvaltad med hänvisning till jämförelseindexet. För att uppnå investeringsmålet investerar fonden minst 90 procent av nettotillgångarna i skuldförbindelser med fast och rörlig ränta, noterade i euro, av god kreditkvalitet (minst BBB- enligt Standard&Poor’s eller motsvarande enligt Moody’s eller Fitch eller, om de saknar kreditbetyg, bedöms vara likvärdiga med dessa kreditbetyg av investeringsförvaltaren) som är emitterade av företag som ingår i jämförelseindexet, exklusive likvida medel och motsvarigheter till likvida medel. Därför kan fonden investera i gröna, sociala och hållbarhetsrelaterade obligationer.

Även om jämförelseindexet används av investeringsförvaltaren för att fastställa det initiala investeringsområdet (Initial Investment Universe), kanske investeringsförvaltaren inte investerar i alla värdepapper som ingår i jämförelseindexet, utan kommer att tillämpa skärminformation och andra uteslutningskriterier och kommer i övrigt att ha allmän bestämmanderätt vid valet av fondens investeringar för att säkerställa att deras egenskaper är förenliga med dess övertygelser.

Jämförelseindexet tillämpar specifika mål och uteslutningsfilter för sitt moderindex ICE BofA Euro Corporate Index för att minska koldioxidutsläppen från de ingående värdepapperen med 50 procent jämfört med moderindexet samtidigt som man följer en väg mot netto noll i slutet av 2050 genom att ha en årlig koldioxidminskning på minst 7 procent, ta bort emittenter med vissa ESG- och/eller klimatrelaterade affärsengagemang och tillämpa uteslutningar relaterade till affärsengagemang med fossila bränslen.

Dessutom måste jämförelseindexet alltid ligga minst 50 procent under koldioxidnivån för moderindexet. Fonden är begränsad i den utsträckning som dess portföljinnehav kan avvika från jämförelseindexets när den brett bygger upp sitt initiala investeringsområde.

Avvikelsen från jämförelseindexet kommer sannolikt att begränsas. Jämförelseindexet kvalificerar sig som ett EU Parisanpassat jämförelseindex enligt kapitel 3a i avdelning III i förordning EU 2016/1011 för att gradvis anpassa sig till målen i Parisavtalet.

Handla AIPE ETF

AXA IM Euro Credit PAB UCITS ETF EUR Acc (AIPE ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURAIPE

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version