Nyheter

Ädelmetaller fungerar som en safe haven

Publicerad

den

De geopolitiska riskerna har avslöjat svagheten i det pågående rallyt på den amerikanska aktiemarknaden. Med tanke på investerarnas mottaglighet för de kortfristiga svängningarna som följt de senaste händelserna borde placerarna tänka mer på att ädelmetaller fungerar som en safe haven, vilket både gäller fysisk metall och de börshandlade fonder som investerar i sådana tillgångar.

Morgane Delledonne, strateg på ETF Securities, skriver i en analys att hon förväntar sig att vi kan få se en ökad volatilitet som kommer att öka efterfrågan på i första hand guld och i viss utsträckning också silver. Efter USAs missilattacker mot Syrien investerades 42 MUSD i börshandlade fonder med fokus på ädelmetaller.

Fördömdes av Ryssland

Angreppet mot Syrien ledde till att Rysslands president Putin fördömde USA som suspenderade avtal med USA för att undvika fientlighet i det syriska luftrummet. Den efterföljande eskaleringen av spänningar mellan USA och Ryssland ökade marknadens oro och ledde till en ökning av tillgångar i säker tillgång, till exempel guld. För att ytterligare elda på marknaderna sade Nordkorea att landet skulle genomföra en kärnvapenattack om de provocerades. USAs president Donald Trump svarade på Twitter att ”USA skulle lösa problemet”.

Även om dessa händelser kan hjälpa till med att driva ädelmetaller på kort sikt så kan guld fortfarande ha en uppsida på lång sikt. Vi ser nämligen hur de makrofaktorer som driver den amerikanska ekonomin fortsätter att vara till nytta för investeringsbehovet för guld globalt. Sannolikheten för ytterligare två räntehöjningar av FED i år har redan blivit prissatta.

Med tanke på de negativa effekterna av en räntehöjning från FED och en starkare USD-dollar borde det framtida guldpriset redan vara diskonterat. Emellertid kan andra grundläggande faktorer som ökad efterfrågan från tillväxtmarknaderna fortsätta att stödja guldkursen över en längre period.

För investerare som vill använda sig av ädelmetaller som en kortfristig hedge eller satsa på dem som en långfristig investering i syfte att förbättra sin avkastning finns det ett antal börshandlade fonder att titta på. Vi har valt att ta fram de ETFer som investerar i fysiska ädelmetaller, vilket är ett bra sätt att diversifiera en traditionell aktieportfölj. Fysiska ädelmetaller fungerar som en safe haven, vilket kan vara ett sätt att minska volatiliteten i en aktieportfölj.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version