Nyheter

2023/2024 måste den globala kaffeproduktionen växa med 2,5 procent

Publicerad

den

USDA projicerar en global kaffeproduktionen för säsongen 2023/2024 till 174,34 miljoner säckar, vilket motsvarar en tillväxt på 2,5 procent jämfört med föregående cykel. I absoluta tal, ett framsteg på 4,32 miljoner säckar, drivet av arabicas produktionsvinster, särskilt i Brasilien. Till skillnad från arabica måste robusta minska sin produktion. Den förväntade förbättringen för Vietnamskörden är otillräcklig för att kompensera problemen i andra viktiga robusta ursprung som Indonesien och Brasilien. Denna produktionsjustering stöder det stigande priset på robusta kaffe och rallyt i London.

Generellt sett måste arabicaproduktionen växa nära 7 procent och stå för 55 procent av världens totala produktion. Förra säsongen stod arabica för 53 procent. Robusta måste minska med drygt 2 procent och stå för 45 procent av den globala totalen. Under säsongen stod den för 47 procent av totalen. Även med arabicas förbättrade prestanda fortsätter produktionsdynamiken att vara mer gynnsam för robusta.

Robustaproduktionen i Vietnam och Indonesien, på grund av klimatet eller neddragningar i investeringar, visar tecken på stagnation. I Brasilien finns det emellertid fortfarande utrymme för tillväxt, drivet av investeringar i expansion, renovering och föryngring av kaffeodlingsområdet. Den senaste tidens rally i robustapriserna förstärker denna positiva långsiktiga uppfattning. Arabica visar tvärtom tecken på en nedgång i produktionen. Produktionen i Centralamerika, och särskilt i Colombia, verkar ha nått en produktionsgräns på kort sikt. I denna mening förstärker Brasilien sin protagonism med arabica och får mer synlighet med robusta.

USDA projicerar ett världsöverskott på 4,11 miljoner säckar 2023/2024

Den högre produktionen under säsongen 2023/2024 ger utrymme för en ökning av det externa flödet, med kaffeexporten som beräknas till 146,10 miljoner säckar. Ökning med mer än 4 procent jämfört med föregående cykel. Dynamiken i tillväxten i sändningarna är koncentrerad till exporten av grönt kaffe, eftersom sändningar av industrialiserat (rostat och malet) kaffe måste minska.

Förbrukningen, även om den bara ökar med 1,2 procent jämfört med förra säsongen, måste nå rekordnivåer på 170 miljoner säckar. Den globala industrin måste upprätthålla en mycket försiktig hållning inför den höga kostnaden för pengar och osäkerheten kring ekonomisk tillväxt, särskilt i Europa, USA och Japan. Prognosen är att konsumtionen i dessa regioner kommer att ligga nära den pre-pandeminivån. Å andra sidan har Kina uppvisat en dynamisk tillväxt över världsgenomsnittet och är redan den sjunde största kaffekonsumenten i världen. Naturligtvis är volymen fortfarande liten och koncentrerad till ett segment av det kinesiska samhället, men det är ett positivt tecken mitt i slöheten på mer traditionella marknader.

Det mer aktiva externa flödet hjälper till att torka ut desto större produktion, och lagren måste bara öka med 0,8 procent och uppgå till 31,84 miljoner säckar i slutet av säsongen 2023/2024. USDA försvarar idén om att återuppbygga reserver genom importörer och dra fördel av svagare internationella priser. De höga kostnaderna för att bära lager måste dock fortsätta att begränsa lageruppbyggnaden och resultera i mer kaffe hos producenterna i slutet av den kommersiella cykeln.

Generellt sett måste produktionstillväxten resultera i ett globalt överskott på 4,11 miljoner säckar, mot 1,76 miljoner i föregående cykel. Marknaden har två säsonger i rad med en produktion som överstigit konsumtionen, efter underskottet på 2,89 miljoner säckar för säsongen 2021/2022.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version