Nyheter

2016, ett fantastiskt år för småbolag?

Publicerad

den

2016, ett fantastiskt år för småbolag? I artikeln nedan redogör vi varför vi tror att 2016 kan blir ett bra år för de börshandlade fonder som fokuserar på småbolag, så kallade small cap ETFs.

Vi tror att det kommande amerikanska valet kan innebära att bra tillfälle för småföretag, och de börshandlade fonder som fokuserar på småbolag eftersom tillväxtutsikterna just nu ser bra ut och ett valår brukar stödja detta tillgångsslag. iShares Core S&P Small-Cap ETF (NYSEArca: IJR) kan av denna orsak vara värd ett extra ögonblicks eftertanke. Denna börshandlade fond replikerat utvecklingen av de aktier som ingår i det index som heter S & P SmallCap 600.

S & P SmallCap 600 Index handlas för närvarande till ett p/-tal på 18,6, jämfört med 18,1 gånger för mid caps och 16,5 för S & P 500-indexet. Dessutom visar småbolagsindexet ett pris till vinst tillväxttakt på 1,3 gånger, en rabatt till sina större konkurrenter på 1,6 gånger för mid caps och 1,5 gånger för S & P 500.  S & P Capital IQ Equity strateg Sam Stovall påpekade att småbolag har stigit i genomsnitt 10,9% under det år det varit presidentval sedan 1980, eller mer än dubbelt så mycket, 4,2% som för S & P 500.

Enligt S&P Index Versus Active har endast 13% av alla små-cap fonder utvecklats bättre än S & P SmallCap 600 Index för den fem årsperioden som slutade i juni 2015. Detta betyder att det finns fördelar med att välja börshandlade fonder, då en ETF har en betydligt lägre förvaltningskostnad.

Det finns i dag cirka 120 small och mikro-cap USA-noterade ETFer med en genomsnittlig förvaltningskostnad på  0,50%, enligt XTF uppgifter. IJR har en driftskostnadsprocent på 0,12 procent.

Potentiella investerare bör emellertid vara medveten om att Small Cap ETFer kan ha olika exponeringsnivåer mot sektorn än vad många är vana vid. Till exempel, har IJR en exponering på 24 procent, att jämföra med 17 procent för S&P 500. Samma sak gäller industriföretag där exponeringen ligger på 17 procent att jämföra med 10 procent för S&P 500. IJR har däremot en lägre vikt mot teknikssektorn, 10 procent, att jämföra med 17 procent för S&P 500.

Trots detta får investerare som väljer småbolag en uppsida genom den attraktiva potentialen i tillväxttakten. Small cap företagen spås öka sin resultattillväxttakt med 59 procent att jämföra med 8 procent för large caps.

Utöver IJR finns det ett antal andra börshandlade fonder som kan vara ett alternativ för den som tror att 2016 är ett fantastiskt år för småbolag, till exempel

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version