Följ oss

Nyheter

Vilken guld-ETF är bättre, GLD eller GDX?

Publicerad

den

ytterligare stimulans för att återuppliva en pandemisk härjad ekonomi och en försvagad dollar. Frågan som många ställer är vilken guld-ETF är bättre?

Guldpriset har skjutit på alla cylindrar och bröt 2000 troy ounce för första gången tidigt under september 2020. Prisuppgången skedde på förhoppningar om ytterligare stimulans för att återuppliva en pandemisk härjad ekonomi och en försvagad dollar. Frågan som många ställer är vilken guld-ETF är bättre?

En stimulansräkning kan lägga till likviditet på marknaderna och väga räntor, vilket ytterligare skulle stödja ädelmetallen. Under tiden höjde en svag dollar mot stora globala valutor metallens attraktivitet, eftersom den inte betalar ränta som räntebärande tillgångar.

Dessutom fortsatte Coronavirusfall att öka i USA och dussintals amerikanska stater har varit tvungna att pausa eller rulla tillbaka sina återöppningsplaner. Den snabba ökningen av fall under de senaste månaderna har minskat förhoppningarna om en ekonomisk återhämtning, vilket har skett den femåriga statsavkastningen till rekordlåga. Vidare ökar den ökande spänningen mellan USA och Kina och det kommande presidentvalet vädjan om metallen som en stor värdeförvaring och säkring mot marknadens oro. Detta i kombination med fortsatt massiv monetär och finansiell stimulans skulle driva guldpriserna högre.

Med tanke på den hausse, satsar investerare på guld i flockar och trenden kommer sannolikt att fortsätta under de kommande veckorna. Även om det finns fysiskt guld, futures och guldaktier för att spela rally, bör investerare titta på ETF-alternativen, som är mer likvida, transparenta och skatteeffektiva.

Investerare som vill utnyttja det pågående rallyt på råvaruterminsmarknaden kan överväga SPDR Gold Trust ETF GLD. För dem som vill investera på aktiemarknaden verkar VanEck Vectors Gold Mining ETF GDX som ett intressant val. Båda fonderna är extremt populära i sina respektive segment men har olika karaktär. Låt oss se vilken av de två som är bättre. Nedan har vi belyst några viktiga skillnader mellan de två:

Investeringsmål

GLD är ett investeringsförtroende som ger ett effektivt sätt att få exponering på marknaden för guldtackor. Det är den första amerikanska handeln med guld-ETF och den första amerikanska börsnoterade ETF som stöds av en fysisk tillgång. Å andra sidan erbjuder GDX exponering för de företag som är involverade i guldbrytningsindustrin genom att spåra NYSE Arca Gold Miners Index.

Innehav

Den råvaruppbakade ETF förvaras i London under förvar av HSBC Bank USA. Förvaltaren hanterar inte aktivt det guld som förvaltaren innehar. Det betyder att förvaltaren inte säljer guld vid tidpunkter när priset är högt eller förvärvar guld till låga priser i förväntan om framtida prisökningar. Förvaltaren använder inte heller någon av de säkringstekniker som är tillgängliga för professionella guldinvesterare för att minska risken för förluster till följd av prisfall.

Under tiden har GDX 53 värdepapper i sin korg med högre koncentration på de två bästa företagen med en tvåsiffrig tilldelning vardera. Kanadensiska företag står för 44,3% av portföljen medan USA svarade för 17,8% och Australien för 14,4%.

Popularitet och prissättning

GLD är mycket större än GDX eftersom det har AUM på $ 82,4 miljarder kontra $ 18,4 miljarder för det senare. Det är också billigare med ett kostnadsförhållande på 0,40%, 12 bps lägre än för GDX. Guldbrytning ETF är dock mycket mer likvid med en genomsnittlig daglig volym på 31,2 miljoner aktier jämfört med handelsvolymen på 11,4 miljoner aktier per dag i genomsnitt för GLD.

Tillgångsflöden

GLD har varit den bästa tillgångsskaparen per efter att ha ackumulerat mer än 20,9 miljarder dollar, medan ETF: s guldbrytning har sett utflöden på 79,2 miljoner dollar hittills i år.

Utveckling

Från ett år till dagsutseende är GDX på väg högre, efter att ha ökat med 46% medan den råvarulänkade ETF har ökat med 33,5%. Guldgruvarnas ETF: s överprestanda kom då gruvföretag tenderar att uppleva mer vinster än sina kusiner på en stigande metallmarknad eftersom de fungerar som ett hävstångsspel på de underliggande metallpriserna.

Dessutom ökade en rad bättre resultat än förväntat från guldbrytningsföretag. Vissa amerikanska företag med maximalt innehav i GDX, som Agnico Eagle AEM, Kinross KGC och Kirkland Lake KL, kom med ett resultatslag och starkare intäkter. Vidare tillhör guldbrytningsindustrin en gynnsam Zacks Rank (placerad på de 20% av 250+ industrier).

Emellertid var metallproducenter tvungna att avbryta produktionen, sakta ner projektbyggandet eller begränsa sin verksamhet i enlighet med regeringens mandat att begränsa spridningen av koronavirus. Detta kan ha påverkat produktionen under det senaste kvartalet. I detta scenario har gruvarbetare åtagit sig att sänka driftskostnaderna och investeringarna, förbättra driftseffektiviteten inom befintliga gruvor och betala ned skulder. Dessa åtgärder tillsammans med lägre oljepriser, som utgör en betydande del av en gruvarbetares kostnader, kan ha ökat marginalerna.

Slutsats

Baserat på ovanstående diskussion har guldgruveETF presterat bättre och beror inte enbart på den gula metallens pris. Det tar hänsyn till olika andra branschfaktorer och företagsspecifika risker. Å andra sidan är GLD det rena spelet på varans styrka.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

De största ETFerna efter börsvärde globalt 2023

Publicerad

den

Vilka är de största ETFerna i världen? Den 16 januari 2023 var State Streets SPDR S&P 500 ETF Trust den högst värderade börshandlade fonden (ETF) globalt, med ett börsvärde på över 365 miljarder US-dollar. Marknadsvärdet för en ETF beräknas genom att multiplicera antalet aktier som emitterats i fonden med aktiekursen.

Vilka är de största ETFerna i världen? Den 16 januari 2023 var State Streets SPDR S&P 500 ETF Trust den högst värderade börshandlade fonden (ETF) globalt, med ett börsvärde på över 365 miljarder US-dollar. Marknadsvärdet för en ETF beräknas genom att multiplicera antalet aktier som emitterats i fonden med aktiekursen.

Denna ETF är också den största ETFen av tillgångar under förvaltning – även om Vanguard Total Stock Market Index Fund, med över 1,2 biljoner amerikanska dollar, är totalt sett den största investeringsfonden av AUM.

Vanguard-fonden är dock annorlunda eftersom aktier i fonden säljs som en mängd olika produkter, av vilka några är strukturerade som ETFer (som den tredje största fonden som listas i denna statistik), medan andra är strukturerade som traditionella fonder.

Vad är ETFer?

ETFer liknar värdepappersfonder genom att de består av en pool av investerares fonder som förvaltas av en oberoende tredje part i syfte att göra en gemensam finansiell investering. ETFer skiljer sig dock genom hur aktier i fonden köps och säljs via en börs, snarare än direkt från fondförvaltaren. Detta ger fördelarna med generellt lägre priser (eftersom transaktionskostnaderna betalas av börsoperatören snarare än fondförvaltaren), och möjligheten till intradagshandel (eftersom aktier i en traditionell fond endast kan köpas och säljas efter stängning).

Den totala mängden tillgångar som förvaltas av ETFer globalt är en sjättedel av summan för aktiefonder, även om gapet i AUM mellan ETFer och fonder i USA är mycket lägre, där ration ligger på en på tre.

Vilka är de största ETF-leverantörerna?

Den största leverantören av ETFer globalt är Blackrock, världens största kapitalförvaltningsbolag. Från och med juli 2022 hade företaget mer än 2,1 biljoner amerikanska dollar av tillgångar under förvaltning i börshandlade fonder bara i USA, medan Blackrocks totala tillgångar under förvaltning för alla produkter nådde nästan tio biljoner dollar. Avrundar de tre bästa leverantörerna av ETFer är andra amerikanska kapitalförvaltare Vanguard och State Street.

Fortsätt läsa

Nyheter

XWEB ETF satsar på aktier från hela världen med låg volatilitet

Publicerad

den

Xtrackers MSCI World Minimum Volatility ESG UCITS ETF 1C (XWEB ETF) med ISIN-nummer IE0008YN0OY8, försöker spåra MSCI World Minimum Volatility Low Carbon SRI Screened Select-index. MSCI World Minimum Volatility Low Carbon SRI Screened Select-index spårar aktier från utvecklade länder över hela världen som är valda enligt låg volatilitet och ESG-kriterier (miljö, social och företagsstyrning). Moderindexet är MSCI World-indexet.

Xtrackers MSCI World Minimum Volatility ESG UCITS ETF 1C (XWEB ETF) med ISIN-nummer IE0008YN0OY8, försöker spåra MSCI World Minimum Volatility Low Carbon SRI Screened Select-index. MSCI World Minimum Volatility Low Carbon SRI Screened Select-index spårar aktier från utvecklade länder över hela världen som är valda enligt låg volatilitet och ESG-kriterier (miljö, social och företagsstyrning). Moderindexet är MSCI World-indexet.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,25 % p.a. Xtrackers MSCI World Minimum Volatility ESG UCITS ETF 1C är den enda ETF som följer MSCI World Minimum Volatility Low Carbon SRI Screened Select-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras i ETFen.

ETF lanserades den 5 juli 2023 och har sin hemvist i Irland.

Indexbeskrivning

MSCI World Minimum Volatility Index (TRN) syftar till att spegla resultatet på följande marknad:

Stora och medelstora företag från globala utvecklade marknader

Optimerad för att uppnå portföljen med den lägsta totala risken, med hjälp av en uppskattad säkerhetskovariansmatris för att producera ett index som har den lägsta absoluta volatiliteten för en given uppsättning begränsningar

Granskas på halvårsbasis

Handla XWEB ETF

Xtrackers MSCI World Minimum Volatility ESG UCITS ETF 1C (XWEB ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBPXWBS
London Stock ExchangeUSDXWEB
XETRAEURXWEB

Största innehav

ISINNamnVikt %LandSektor
US17275R1023CISCO-T ORD1.60%USAInformationsteknologi
US94106L1098WASTE MANAGEMENT ORD1.47%USAIndustri
US7134481081PEPSICO U ORD1.46%USADagligvaror
US4781601046JOHNSON&JOHNSON ORD1.42%USAHealth Care
CH0012005267NOVARTIS ORD1.37%SwitzerlandHealth Care
US58933Y1055MERCK & CO INC ORD1.35%USAHealth Care
CH0012032048ROCHE ORD1.27%SwitzerlandHealth Care
US6200763075MOTOROLA SOLUTIONS ORD1.26%USAInformationsteknologi
US5801351017MCDONALD’S ORD1.20%USASällanköpsvaror
US3755581036GILEAD SCIENCES ORD1.20%USAHealth Care
US2091151041CONSOLIDATED EDISON ORD1.17%USAUtilities
US7607591002REPUBLIC SVCS ORD1.17%USAIndustri
US9311421039WALMART INC ORD1.13%USADagligvaror
DE0005557508DEUTSCHE TELEKOM AG ORD1.12%TysklandKommunikationstjänster
US8425871071SOUTHERN ORD1.10%USAUtilities

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Varför Indien kan vara den perfekta tillväxtmarknaden

Publicerad

den

Idag har vi nöjet att lyssna på Kevin T. Carter, grundare och Chief Investment Officer för EMQQ Global. I det här avsnittet går Kevin igenom hur man investerar på tillväxtmarknader, varför han anser att Indien kan vara den perfekta tillväxtmarknaden, diskuterar sin investeringsfilosofi och belyser utmaningarna med traditionella index, inklusive MSCI Emerging Markets-index.

Idag har vi nöjet att lyssna på Kevin T. Carter, grundare och Chief Investment Officer för EMQQ Global. I det här avsnittet går Kevin igenom hur man investerar på tillväxtmarknader, varför han anser att Indien kan vara den perfekta tillväxtmarknaden, diskuterar sin investeringsfilosofi och belyser utmaningarna med traditionella index, inklusive MSCI Emerging Markets-index.

Vi utforskar också hans intåg på den kinesiska marknaden och de viktigaste aspekterna av den erfarenheten, och betonar konsumentsektorns avgörande roll på tillväxtmarknader och tjusningen hos konsumentorienterade internetföretag.

Vi flyttar fokus till Indiens digitala landskap under utveckling, och utforskar hur nyckelspelare som Reliance Industries, med sitt Jio-initiativ, bidrar till rikstäckande 4G- och 5G-anslutning och hur andra företag, inklusive Zomato och Info Edge, revolutionerar Indiens digitala landskap. Vi avslutar med att Kevin berättar varför han tror att Indiens ekonomiska tillväxt kan överträffa nuvarande förutsägelser. Njut av!

Handla INQQ ETF

HANetf INQQ India Internet & Ecommerce ESG-S UCITS ETF – Acc (INQQ) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Populära