Följ oss

Nyheter

Uranpriset stiger när Japan godkänner återöppnandet av kärnkraftverk

Publicerad

den

Uranpriset stiger när Japan godkänner återöppnandet av kärnkraftverk

Uranpriset stiger när Japan godkänner återöppnandet av kärnkraftverk. Aktier med koppling till uranutvinning och även de börshandlade fonderna som replikerar utvecklingen av dessa företag steg under vecka efter det att de japanska myndigheterna lyft det sista hindret för att återöppna det kärnkraftsreaktorer som stängdes ned 2011 efter katastrofen i Fukushima.

Global X Uranium ETF (NYSEArca: URA), som replikerar kursutvecklingen av de företag som utvinner uran har stigit under veckan, och testar nu sitt 200 dagars glidande medelvärde. Detta är en direkt effekt av att uranföretagen stiger, något som i sin tur är hänförligt till att tingsrätten i Kagoshima i onsdags förkastade det juridiska försöken att blockera återöppnandet av kärnkraftverket Sendai. Denna anläggning kommer att vara den första av de japanska kärnkraftverk som öppnas efter den avstängning som följde av den förödande jordbävningen och efterföljande katastrofen i Fukushima. Reaktorerna kan med största sannolikhet påbörja sin verksamhet redan i juni i år.

Framställt domstolskrav

Som svar på detta utfall har anti-nukleära aktivister aggressivt framställt krav i domstolen i syfte att blockera återöppnandet av dessa kärnkraftverk. Den japanska premiärministern Shinzo Abe, som är en hängiven kärnkraftsförespråkare argumenterar för atomkraften som stod för nästan en tredjedel av Japans elproduktion pre-Fukushima eftersom detta gör det möjligt för Japan att minska sitt beroende av dyra fossila bränslen. Uppgifter från de japanska tullmyndigheterna visar att Japans import av flytande naturgas, så kallad LNG, slog rekord för den tolvmånadersperiod som slutade den 31 mars 2015. Den japanska importen av flytande naturgas kom att uppgå till 7,8 triljoner yen, motsvarande 65 miljarder USD.

Med återstarten av den japanska kärnkraftsindustrin förväntas efterfrågan på uran att stiga. Enligt World Nuclear Association förväntas nästan 40 kärnkraftverk öppnas globalt under de kommande tre åren. I framförallt Asien väntas ytterligare kärnkraftverk öppnas efter detta.

För närvarande är priset på de företag som utvinner uran lågt, och speglar inte den den potentiella ökningen av efterfrågan framöver. Det kommer att bli ytterligare efterfrågan när de japanska kärnreaktorerna börjar producera igen och Kina slutför sina nya anläggningar.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.