Följ oss

Nyheter

En alternativ strategi för att kunna kapitalisera på blankade aktier

Publicerad

den

SQZZ är en alternativ strategi för att kunna kapitalisera på blankade aktier. Det handlar inte om en börshandlad fond som blankar aktier, tvärtom köper förvaltarna

SQZZ är en alternativ strategi för att kunna kapitalisera på blankade aktier. Det handlar inte om en börshandlad fond som blankar aktier, tvärtom köper förvaltarna för denna ETF de blankade aktierna. Investerare som söker alternativ till traditionella aktie- och räntestrategier skall kanske titta på denna tematiska och specialiserade ETF. Strategin är att kapitalisera på så kallade ”short squeezes” på börsen.

Investerar i amerikanska företag som har blankats

Active Alts Contrarian ETF (NasdaqGM: SQZZ) skall skapa värden genom att investera i amerikanska företag, men också i ADRs som handlas på de amerikanska börserna. Utöver detta så tjänar denna börshandlade fond pengar genom att låna ut aktier i de företag som den investerar i.

Active Alts Contrarian ETF har placerat i över ett halvt dussin vinnande aktier sedan lanseringen förra våren. Bland dessa märks till exempel Sirius XM Holdings (SIRI), Weight Watchers International (WTW), Lumber Liquidators Holdings (LL), Chegg Inc. (CHGG), GoPro, Inc. (GPRO) och GHC Holdings (GNC). GNC hade faktiskt ett säljbetyg.

Brad Lamensdorf, grundare av Active Alts Inc., förvaltar SQZZ ETF. Lamensdorf förklarar att innehav i SQZZ vara drastiskt blankade men måste ha solida grundförhållanden. En short squeeze kan uppstå på grund av olika faktorer som smarta ledningsdragningar, förändringar i marknadsförhållanden eller förbättrat resultat.

Vad är en blankad position?

En kort eller blankad position är en försäljning på en lånad aktie. Investeraren måste så småningom returnera den lånade aktien genom att återköpa det på den öppna marknaden. Om priset faller köper investeraren tillbaka för mindre än det belopp för vilket det såldes och låsar in skillnaden. Det är så han eller hon tjänar pengar.

En short squeeze inträffar när investerare med stora blankade positioner tvingas täcka eller köpa tillbaka sina shorts i händelse av en plötslig kursuppgång. Korta säljare blir i stort sett pressade ur sin position, vanligtvis med förluster.

Följaktligen bidrar den ytterligare köpkraften från korta säljare som täcker sina aktier till att stärka aktiekursen ytterligare.

Redan under negativ press

Kraftigt blankade aktier har redan varit föremål för en enorm mängd negativa nyheter. Så länge de grundläggande förutsättningarna förblir positiva, kommer den korta säljaren att behöva strida mot positiva katalysatorer i horisonten, vilket kan leda potentiella köp, förklarade Lamensdorf.

Under sommaren inträffade tre signifikanta förändringar i SQZZ ETF. Först sänktes SQZZ förvaltningsavgiften från 1,55 % till 1,25 %. För det andra tillåter juridiska tolkningar från SEC om värdepapper nu fonden att låna upp till 50 % av de underliggande värdepapperen mot ränta. Endast 33 % var tidigare tillåtet. Denna förändring kan möjliggöra större inkomstgenerering. För det tredje har den årliga utdelningsutbetalningen ändrats från en årlig betalning till kvartalsbetalningar.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.