Följ oss

Nyheter

Fyra myter om råvaruinvestering

Publicerad

den

Fyra myter om råvaruinvestering

Flera akademiska studier stöder tesen att råvaror har de flesta egenskaper som tillkännager en tillgångsklass och erbjuder tydliga returmönster som ofta stiger när andra marknader sjunker. Råvaror genererar dock inte vinst, producerar utdelning eller ger ränteintäkter till skillnad från aktier och obligationer. För att tjäna pengar på din råvaruinvestering måste det finnas en obalans mellan utbud och efterfrågan som materialiseras på en eller flera olika marknader som exempelvis majs, vete, kaffe och koppar. Den typen av obalans samt dess inverkan på priser är svårt att förutsäga och orsakar ofta betydande volatilitet. Många råvarufonder tar dessutom ut högre avgifter jämfört med andra aktier eller obligationer. Råvaror bör ses som en opportunistisk tillgång och inte bara köp-och-håll.

Råvaror är inte spekulativa

Sanningen är att få tillgångsklasser är mer spekulativa, så länge man inte räknar med bitcoins som en tillgångsklass. Det beror helt enkelt på att du satsar på priset eller priserna på en eller flera råvaror och det kan röra på sig kraftigt som ett svar på nyhetshändelser om tillgång och efterfrågan. Eller så kan det inte reagera alls. De flesta experter anser att en råvaruinvestering trots allt är en bra diversifiering.

Råvaror är en pålitlig hedge mot inflation

Råvaror kan fungera som en inflationssäkring, men det är inte alls säkert. Råvaror är i bästa fall inflationskänsliga. Att handla med råvaror kan generera stora avkastningar när inflationen inte förväntas och kommer oväntat. Annars är det lite av en gissningslek. Guldinvesterare brukar förespråka att man behåller bullion för att försäkra sig mot inflation. Data har dock visat att aktier eller fonder är ett bättre inflationsskydd än guld, speciellt över en längre period på mer än ett eller två år.

Om du investerar i en råvarufond får du direkt exponering mot varan

I vissa fall är det sant. Ett exempel är SPDR Gold Shares ETF (GLD) som investerar i guldbullion och vars pris följer spotpriset och gold futures närmare än många andra produkter. Ett annat exempel är NYMEX WTI som erbjuder direkt exponering av oljemarknaden. För andra ETF:er blir det för komplicerat och dyrt att hålla varuhus fyllda med spannmål, koppar eller kaffebönor, för att inte tala om naturgas eller råolja. Det förklarar varför det är vanligare att äga ETF:er som är strukturerade som en råvarupool eller en fond som investerar i aktier för att spåra aktiekurserna hos 150 eller fler energiproducerande företag.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *