Följ oss

Nyheter

ETF i ISK eller kapitalförsäkring?

Publicerad

den

ETF i ISK eller kapitalförsäkring?

Skall en ETF ägas i ISK eller kapitalförsäkring? Båda dessa två alternativ är bra för sparande i börshandlade fonder. Svaret på frågan ETF i ISK eller kapitalförsäkring är emellertid inte så enkelt. Rent generellt så finns det många likheter, men det finns även en del skillnader att tänka på i frågan ISK eller kapitalförsäkring.

Vad är skillnaderna mellan en ISK och en kapitalförsäkring

Det finns en rad olika saker som påverkar valet mellan en ISK och en kapitalförsäkring. Den allra största orsaken till att välja den ena framför den andra är skatt på utländska innehav. Det är vanligen fördelaktigare att äga utländska aktier i en kapitalförsäkring eftersom det går att få tillbaka källskatten där. Detsamma gäller för en utländsk ETF.

Vi har förstått att många väljer Nordea då denna bank visat sig vara väldigt snabb på att betala tillbaka källskatten till sina kunder. Även courtaget sägs vara bra, även om många inte är helt förtjusta i gränssnittet.

Generellt sett finns det inga begränsningar för vilka noterade aktier och ETFer som kan ägas i en kapitalförsäkring eller ISK. Vissa banker har emellertid satt begränsningar vilka fonder du har tillgång till. Är en ETF listad och banken eller nätmäklaren har kostnadsdata samt dokument på svenska brukar de kunna erbjuda handel.

ISKKapitalförsäkring
En delägareX 
Flera delägare X
Utlandsboende X
Företagsägd X
Innehav utländska aktier med utdelning X
Utnyttja rösträttenX 

Beskattning

En ISK och en kapitalförsäkring schablonbeskattas baserat på statslåneräntan. På många sätt kan detta vara fördelaktigare än ett vanligt aktiekonto. En fördel är att du slipper deklarera och skatten på erhållen utdelning. Du kommer däremot att få betala en skatt baserat på ditt kapital, vilket betyder att om börsen faller så kommer du ändå tvingas betala skatt. Det finns en del skillnader på hur denna skaktt beräknas men grovt förenklat är skatteberäkningen snarlik.

Skatten på investeringssparkonto (ISK) för år 2021 beräknas med att statslåneräntan plus en procentenhet, men får inte understiga 1,25 %. Alltså kommer skatten på investeringskonto (ISK) år 2021 att vara 1,25 % * 30 %=0,375 procent.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *